Esuse DL-AD001 LED nappali menetfény, Audi A4 (B6/8E) 2001-2005 2

Halogénről LED-re legálisan – DRL beépítés Leave a comment

Mit tehet az az autótulajdonos, aki épp’ a határidő előtt vette át újautóját…

 

… és mindenképpen szeretne nappali menetfényt, lehetőleg fúrás-faragás nélkülit, halogénről LED-re legálisan – DRL beépítés?

2011. február 7-étől a 3500 kg össztömeget meg nem haladó járműveket csak nappali mentfénnyel szabad az EU-ban, így Magyarországon is forgalomba helyezni.

A fenti szituációba került egy már 2011-es modellévű, de még 2010-ben legyártott Lexus RX 450h tulajdonosa is, aki a rengeteg extrával felszerelt autóját még nappali menetfény nélkül vehette át. Az autón alkalmazott világító berendezések még ma, 5 év elteltével is a technikai átlagszínvonal felettiek, igaz, a kategóriatársak szintjén az átlag eleve magas. LED-esek a fényszórók, melyek vetítőlencséken (projektorokon) keresztül terítik a fotonokat, ráadásul lámpatestenként kettő van belőlük. A többi fényforrás hagyományos halogén, így a helyzetjelző, a reflektor a ködlámpa és az elülső irányjelzők is.

 

Az eredeti felállás. Minden lámpa halogén, a tompítottak kivételével, melyek LED-esek, lámpatestenként dupla projektorral. A DRL csak a satírozott felületeken lehet. (kattintson a kép alatti vezérlőkre)

 

A DRL-ek elhelyezésére vonatkozó előírás szerint a lámpák egymáshoz képest 600mm-nél közelebb nem lehetnek, valamint nem szabad őket 1500mm-nél magasabban elhelyezni. A talajtól legalább 250mm-t az autó szélétől pedig maximum 400mm-es távolságot kell tartani. Ez így leírva nehezen követhető, sokat segít a fenti fotó kisárgított területe (kattintson a kép alatti vezérlőkre).

Szóval, ha a lámpát szabályosan szeretnénk elhelyezni és a faragásmentesség is szempont, akkor a ködlámpák helye az optimális megoldás.

Importőrként nem volt nehéz a választás. A GIANTLIGHT és az ESUSE jármű-világítástechnikai termékei kiemelkednek a világ más gyártóinak hasonló termékei közül. Mindkét gyártó termékei megfelelnek az EU előírásainak. Sok népszerű európai és távol-keleti autóhoz gyártanak a ködlámpatakaró rácsba integrált LED-soros menetfényt. A hagyományos halogén ködlámpák helyére szerelhető LED-es ködlámpa és LED-es nappali menetfény kombókat. Ezúttal is egy ilyenre esett a választásunk. A raktárunk megfelelő polcáról leemeltük a Lexusba való készletet tartalmazó dobozt és a szerelés meg is kezdődhetett.

 

 

A Lexus RX 450h (2008-2015) LED-es nappali menetfény és LED-es ködlámpa kombó készlete. A lámpabúra dombornyomatában megtalálható feliratok:
Esuse
– a gyártó neve; E4 13819 – a lámpát jóváhagyták az ENSZ EGB előírási alapján. A jóváhagyást Hollandiában adták ki 13819-es számon; A02 – A lámpa az első helyzetjelzőkre vonatkozó előírás 02-es változatának felel meg; RL00 – A lámpa a nappali menetfényekre vonatkozó alapelőírás 00-ás változatának felel meg.

 

A szereléshez, ennél a típusnál, nem feltétlenül kell a lökhárítót levenni, mert elérhetők a gyári ködlámpák a dobbetétek részleges eltávolításával is. Ehhez az autót egy csápos emelőn megemeltük. A két első kereket leszedtük és a patentek eltávolításával a dobbetétet  kiszabadítottuk, így már hozzáfértünk a ködlámpákhoz. Először csak a baloldali lámpatestet cseréltük le, így könnyebb volt a fénykéve pozicionálása.

 

 

A baloldali lámpa már a LED-es ködlámpa, míg a jobboldali még az eredeti. A lámpatesten található állítócsavarral a fénykévét így könnyű volt a megfelelő magasságba állítani

 

A másik oldali lámpatest cseréjét a kábelezés követte. A ködlámpáé adott volt, hiszen az autóban volt gyári ködlámpa, csak a csatlakozóját kellett a lámpatest ellendarabjával összedugni. A nappali fényt viszont be kellett kábelezni. A készlet tartalmazza az összes vezetéket, csatlakozót, dugót, elektronikát. A DRL kábelei gégecsövekben futnak, így a hűtő közelsége és a lemezélek nem jelentenek veszélyt. Az egyetlen feladat a vezérlőelektronika elhelyezése. Ehhez nagy szabadságot ad, hogy akár közvetlen víz is érhetné, hiszen az elektronika műanyag háza műgyantával ki van öntve. Ezen az autón a dobbetét mögött, az olajhűtő konzoljára kötegeltük az elektronikát.

 

 

A vezérlőelektronika a dobbetét mögött, az olajhűtő konzolján kapott helyet

 

Ezek után már csak a 4 vezeték bekötése maradt hátra. Ezek sorban:
Piros – Gyújtáskor kapcsolt +12V. Erre kapcsol be a nappali menetfény.
Fekete – Test
Fehér – Tompított bekapcsolásakor megjelenő +12V. Erre kapcsol ki a menetfény.
Kék – Helyzetjelző bekapcsolásakor megjelenő +12V. Erre kapcsol alacsonyabb fokozatra a menetfény, így átveszi a helyzetjelzők szerepét. Ebben az esetben persze gondoskodnunk kellett a gyári lámpatestekben elhelyezkedő halogén helyzetjelzők működésének megszűntetéséről.

Mindezekből jól látszik, hogy minden szükséges csatlakozási pont megtalálható volt a motortérben a lámpák és motortéri biztosítéktábla környékén. A forrasztások, vezetékszigetelések, kábelrögzítések végeztével mindent visszaszereltünk a helyére és ezzel a beszerelés végére is értünk.

 

 

A végeredmény. LED-esek a tompított, a nappali menetfény és a helyzetjelző fényforrásai. Halogének a reflektorokéi és az irányjelzőkéi. (kattintson a kép alatti vezérlőkre)

 

Lexus RX450-ről készül videónkat nappali menetfény kapcsán az alábbi videó elindításával tekintheti meg!

 

 

Ha Ön is szeretne DRL-t beépíttetni gépjárművébe, kérjük hívja az alábbi telefonszámot, vagy írjon nekünk, hogy közösen megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást:

Telefon: +36 (30) 619 6284

E-mail: info@doverkft.hu

 

Vélemény, hozzászólás?