Interphone F4S – kommunikáció szabadon! Leave a comment

Az Interphone F4S az F széria középső tagja.

 

 

Motorozás közben kommunikálni elég nehézkes és merész vállalkozás. Az ember mindkét keze fogalt, a fej egy sisakba van kényszerítve, nagy a szélzaj, ráadásul mindezek eltörpülnek a legfontosabbak, a motorozás élménye és a biztonságos közlekedés mellett.

Létezik olyan készülék, amivel a kapcsolatot fenntarthatjuk a külvilággal és a biztonságos közlekedés sem szenved csorbát? Igen, van ilyen: Interphone F4s a becsületes neve.

 

Régóta a piacon

A motorosoknak szánt kommunikációs készülékek legnevesebb gyártója az olaszországi Cellular Line, mely Interphone néven forgalmazza gyártmányait. A teljes sorozat Interphone F4s névre keresztelt példánya már elég sokat tud ahhoz, hogy egy megrögzött motoros kommunikációs igényeinek megfeleljen.

 

Mire jó?

A nevében szereplő F4 a négy leggyakrabban előforduló kommunikációs funkcióra utal. Lehet vele telefonálni, zenét hallgatni, GPS-ünk hanginformációra figyelni, illetve motoros társunkkal beszélgetni, mindezeket természetesen vezeték nélkül, Bluetooth-on.

Interphone F4S motoros átbeszélő
Interphone F4S motoros átbeszélő
TELEFON
ZENE
GPS
UTAS
Telefonból két készülék is párosítható hozzá, de egyszerre csak az egyikkel tart fenn kapcsolatot. Hívást fogadni, elutasítani, kezdeményezni gombnyomással és (alkalmas telefonnal) hangutasítással lehet. A zene, Bluetooth-os műsorforrásról sztereóban szólal meg, ebből következik, hogy a csomag két fülhallgatót tartalmaz, melyeket előzetesen a sisakba kell integrálni. Az A2DP és AVRCP szabvány Bluetooth profilokat ismeri. A GPS már nehezebb falat, ugyanis olyan navigációra van a motorosnak szüksége, amelyik a hangot is továbbítja Bluetooth-on. A ma már nagyon olcsón kapható autós GPS-ek közül (mivel ott nincs is erre szükség) csak elvétve található ezzel a tudással is rendelkező darab. Ha utasunkkal, vagy 800m-en belül lévő motoros társunkkal kívánunk beszélgetni, mindössze egy másik F4-et kell előzőleg párosítanunk. A kapcsolat full duplex (egyszerre is beszélhetünk) és VOX vezérelt (csak hangra kapcsol be.), így két feltöltés között akár 7 órán át is használhatjuk.
Interphone F4S készlet
           Interphone F4S készlet

 

Fel tudom szerelni én is?
A készlethez mellékelt tartozékok listája hosszú. Van két mikrofon, egy vezetékes és egy olyan, melyet egy hajlékony rúdra szereltek. Ez utóbbit a nyitott és állból nyíló sisakokhoz használhatjuk. Fülhallgatóból két pár áll rendelkezésre, így ha 2 különböző sisakunk van, egy készletből mind a kettő bemikrofonozható és fülhallgatózható. A sisakra a központi egység kétféleképpen rögzíthető. Az egységet tartó műanyagkonzolt a sisak külső felületére lehet ragasztani vagy a sisak héjának szélére egy „U” alakú klipsszel (a satukhoz hasonlóan) csavarral rögzíteni. Fúrni-faragni természetesen semmit nem kell!

 

Strapabíró?
Az Interphone F4s felülete gumírozott, vízvédettsége magas, így nem baj, ha útközben elered az eső. Kevés, nagyméretű gombja van, ezért a viszonylag érzéketlenebb vastag bőrkesztyűs gombnyomásokat is jól bírja.

Vélemény, hozzászólás?