Itt a Rhino WL4S komfortzár modul minden 2010 utáni Suzuki modellhez Leave a comment

A 2010 után megjelent Suzuki modellek tulajdonosai joggal hiányolták a gyári távirányítóval felhúzódó ablakokat.

 

Mostantól a Rhino WL4S komfortzármodullal ez a feladat könnyen megoldható, ráadásul a beszereléshez sem kell a műszerfal alatt görnyedten dolgozni, mindössze a vezetőajtóról kell a kárpitot leszedni.

Eddig, ha egy Suzukiba ablakmodul beszerelésére került sor, a piacon kapható modulok szinte bármelyike megfelelt. A 2010-ben bemutatkozó Swifteken jelent meg először a kézbecsípődésvédelem, mely funkció mára általánossá vált a suzukis berkekben. Az időközben megjelenő SX4 S-Cross-ba és a legfrissebb Vitara-ba is beépítették ezt a biztonsági funkciót.

 

Ami jó a felhasználóknak, fejfájást okoz a szerelőknek. A kézbecsípődésvédelem ugyanis lehetetlenné tette a hagyományos ablakmodulok használatát. Ha egy ilyen modul bekerült az autóba, a tulajdonos azt tapasztalta, hogy bár az ablakok felhúzódtak, később, a normál kapcsolós működtetés során a záróhelyzetbe érkező vezetőablak kissé visszanyitott. A probléma megoldása a Rhino WL4S modullal érkezett.

A Rhino WL4S modul úgy néz ki mint bármelyik társa, mégis többet tud azoknál.

 

A modul beszerelése igen egyszerű. Nem kell többé a műszerfal alá görnyedni, mindössze a vezetőajtó kárpitját kell eltávolítani, minden szükséges vezeték rendelkezésre áll az ajtón belül. A vízvédelmet a gyári szigetelés adja, a modult a kárpit alatt, de a nejlon fölött kell rögzíteni. A legjobb hely az ajtóbehúzó rögzítőcsavarjának konzolja alatt van. Egy keskeny heveder meghajtása után a modul a konzol csavarjával rögzíthető. Ezzel a mechanikai munkák véget is értek.

A modult az ajtóbehúzó konzolját tartó csavarhoz rögzíthetjük egy heveder segítségével.
Suzuki Swift 2010-től, Suzuki SX4 S-Cross 2013-tól, Suzuki Vitara 2015-től

 

A vezetékek többségét az ablakemelő-kapcsolótábla csatlakozójához kell húzni, csak két kábellel kell a másik irányba, az ajtó végében lévő központizármotor felé menni. A vezetékek bekötése a mellékelt dokumentáció szerint könnyen elvégezhető. Mind a három jelenlegi Suzuki rajza külön-külön oldalon szerepel. Itt elsősorban arra kell ügyelni, hogy a rajz és a valóság megfelelőségét a bekötés előtt mindenképpen ellenőrizni kell. Ha a forrasztás-szigetelés-bandázsolás fázisai is megvannak, valami ilyesmi lesz látható:

A beszerelt Rhino WL4S komfortmodul
Suzuki Swift 2010-től, Suzuki SX4 S-Cross 2013-tól, Suzuki Vitara 2015-től

 

Ezt követően a kárpit mehet vissza a helyére és már csak a próba van hátra. Az ablakzáródási folyamat a távirányító záró gombjának megnyomásával indul és az ablakok bal hátsó, jobb hátsó, jobb első, bal első sorrendbeli teljes záródásával automatikusan ér véget. Ha közben a nyitógombot nyomjuk meg a távirányítón, a folyamat azonnal leáll.

A Rhino WL4S komfortmodul, bár sok korábbi gyártású autótípushoz is használható, elsősorban a 2010 után gyártott Suzukikhoz készült, mely a cikk írása idején az alábbi három modellt érinti:

Suzuki Swift Suzuki SX4 S-Cross Suzuki Vitara

 

A termék webáruházunkból is megvásárolható, a működéséről készült videót pedig alább lehet megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?