Mi az az autós inverter és hogy működik?

Az autós inverter megismerése

Mielőtt megpróbálnánk megérteni az autós inverter működését, fontos megértenünk a különbséget az AC és DC, azaz a váltakozó áram és az egyenáram között.

Az AC/DC szimbólum ma is közöttünk él, a jól ismert jelzés egy évszázaddal ezelőtt még egy titáni méretű összecsapás jelképe volt, mely Thomas Edisont George Westinghouse-szal és Nicola Teslával állította szembe az áramháborúban. Ez volt az egyetlen nagy küzdelem, amelyből nem Edison került ki győztesen.
Forrás: hvg.hu

Leegyszerűsítve az AC (váltakozó áram) az az áram, amit a háztartási eszközeink is használnak. A DC (egyenáram) pedig az, amit az akkumulátorokból nyerünk ki. Mivel a gépkocsik egyenáramot használnak, legtöbb eszközünk pedig váltakozót, így szükség van egy átalakítóra a kettő között. Egy autós inverter segítségével szinte bármilyen háztartási eszközt használhatunk az autóban.

Nagyon fontos, hogy ne felejtsük el figyelembe venni a gépkocsi akkumulátorának a kapacitását, a generátor névleges teljesítményét a megfelelő inverter kiválasztásakor! Az akkumulátor nem feltétlenül inverterek működtetésére lett kitalálva, így fontos, hogy meghatározzuk már az elején, hogy milyen eszközöket szeretnénk használni a gépkocsiban.

Hogy működik az inverter?

Az inverterek egyenáramú tápforrást használnak váltakozó áram előállítására. Az elektronikus inverterek tulajdonképen oszcillátorok, melyek képesek gyorsan kapcsolgatni a DC áramforrás polaritását úgy, hogy négyszöghullámot hozzanak létre, ezzel közelítve a szinuszos hullámformát. Mivel azonban sok elektronikai berendezés nem elégszik meg a négyszögekkel közelített szinuszos hullámformával, tiszta szinusz hullámformát előállítani képes inverterekre is szükség van. Az előbbit módosított szinuszos inverternek (vagy trapézinverternek) utóbbit tiszta szinuszos inverternek nevezzük.

Kinek van szüksége autós inverterre?

Magánszemélyeknek, akik sokat vannak úton autóval (12V), teherautóval (24V) és menet közben vagy a rövidebb-hosszabb pihenők alatt is szeretnék használni az otthon jól megszokott készülékeiket, berendezéseiket. Kempingezésnél, üzleti utakon vagy kamionos áruszállítás alkalmával a laptop töltéstől a mikrohullámú sütők üzemeltetésén át akár kisebb hűtőgépek működtetéséig is terjedhet a skála.

Szakembereknek, akik műhelykocsival járják az ügyfeleiket és mindenféle elektromos szerszámgépet, speciális  munkagépeket szeretnének a munkavégzés helyszínén a műhelykocsiban használni.

Válogasson 12V-os autós invertereink közül

[ultimate_spacer height=”10″ height_on_tabs=”8″ height_on_tabs_portrait=”8″ height_on_mob_landscape=”6″ height_on_mob=”6″]